Silo Wageningen

S.M.L. – Stichting Machinale Landbouw

Het bedrijf is op 27 juli 1949 opgericht met ontwikkelingsgelden met name het Welvaartsfond, het Vijfjarenplan (VJP) en Amerikaanse ontwikkelingsgelden. Het initiatief is gestart met het ontwikkelen van 52.000 ha landbouwgrond. De eerste werkzaamheden betroffen het inpolderen, ontginnen, cultuurrijp maken van de landbouwarealen, exploiteren van het noordelijk deelgebied van het dictrict Nickerie. In de periode na 1950 zijn diverse investeringen gedaan in de infrastructuur, de Silo, het pompgemaal en de gebiedsontwikkeling ten behoeve van de werknemers van het bedrijf. De Landbouwkundige Dienst (LBD) was de onderzoeksafdeling waar onderzoek gedaan werd naar de toepassing van allerlei bestrijdingsmiddelen en het kweken van nieuwe rijstrassen. Er werd geïnvesteerd in de rijstpellerij, de stoomcentrale om energie op te wekken door verbranding van rijstkaf. Alles in Wageningen draaide rond rijst, het nationale en plaatselijke ‘witte goud’. SML als belangrijk rijstcentrum groeide tot een groot modern gemechaniseerde Rijstbedrijf, waar elke Wageninger met trots op terug kan kijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*