Ontstaan Wageningen

Het ontstaan van Wageningen

Wageningen is na de 2e Wereldoorlog ontstaan in de tijd dat Suriname behoorde tot het Koninkrijk der Nederlanden. De oprichting van Wageningen, meer bekend als Plan Wageningen, had primair het doel om een boerengemeenschap van ex-militairen neer te zetten. Daarnaast was de bedoeling om werkgelegenheid te creëren voor Surinamers. Het bedrijf Stichting voor de ontwikkeling van de Machinale Landbouw, afgekort SML, is onlosmakelijk verbonden met Wageningen. Na de oprichting van het bedrijf is Wageningen in 5 jaar tijd ontwikkeld tot een woon-,werk- en leefgemeenschap. Met de groei van SML tot de grootste en modernste gemechaniseerde rijstbedrijf ter wereld, groeide ook de leefgemeenschap die gebruik kon maken van alle faciliteiten die men destijds kon wensen. Voor de bewoners werd geïnvesteerd in goed Onderwijs en Gezondheidszorg en werd gezorgd voor de beste Sociale voorzieningen en allerlei recreatiefaciliteiten zoals het sport-en cultuurgebouw ‘Masanga’, zwembad ‘Mamio’ en het voetbalveld. Het dorp kent een ziekenhuis ‘Pietronella Kliniek, een hotel ‘De Wereld’, een politiepost, een bestuurskantoor, winkels, bioscoop etc. Wageningen werd een begrip in de Surinaamse samenleving en was in die tijd een van de mooiste plekken in Suriname om er te wonen. Met de snelle ontwikkeling van het rijstbedrijf werd Wageningen en SML op de wereldkaart gezet. ‘SML was Wageningen en Wageningen was SML’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*